BRUSSEL AAN ZEE

november 2013 - maart 2014

 

een unieke samenwerking tussen Vlaamse en Brusselse kinderen

 

In november 2013 werd het project gelanceerd en gingen de eerste onderzoeken van start. Als deze groep kinderen hun eigen buurt konden voorstellen aan de ander, welke plaatsen zouden ze dan kiezen, waarom en wat is dan precies de connectie met deze plaats. De kinderen trokken hun buurt in met schildersezel, opname-apparatuur en camera's en legden een rijk archief aan beeldmateriaal vast. Met dit archief als basis werd de 'andere groep' in hun buurt rondgeleid, de eerste contacten gelegd en het startschot gegeven voor een boeiende maandenlange communicatie en samenwerking.


De kinderen werden in dit project aangemoedigd om de eigen en andere cultuur en omgeving te bevragen en te onderzoeken, de blik op elkaar te verruimen en de banden aan te halen. In beide scholen gingen de kinderen met het archief aan de slag in een reeks grafiek-ateliers. Etsen, lino, zeefdruk, monotype en typografie passeerden de revue. Alles werd gebundeld in het grafisch boek 'Brussel aan zee' en werd gepresenteerd op de 'Brussel aan Zee' expo in de Sint-Lukasgalerie en CC De Grote Post.

 

 

Ontleen het educatief pakket 'Brussel aan Zee'! Stuur een mailtje naar katrien@debatterie.be.

Of download de opdrachten voor onderweg.

Of download de wandeling voor Oostende.

Of download de wandeling voor Brussel.

Het boek kan op de volgende plaatsen ontleend worden: Muntpunt, Sint-Lukas Bibliotheek, Horizon-educatief, Bibliotheek van Schaarbeek en provincie West-Vlaanderen.


 

Dit project ging door te schaarbeek - oostende met de steun van Vlaanderen en stichting Koningin Paola.