SAMENPLEKKEN

November 2019 - Juni 2020

 

SAMENPLEKKEN

 

In SAMEN-PLEKKEN onderzoeken we met kinderen hun eigen buurt. Waar liggen de eigenheden, kansen of specifieke noden om van deze wijk een warme en dynamische buurt te maken. Het onderzoek starten we op met kinderen van de plaatselijke school. Zij trekken de wijk in, bevragen de bewoners en zoeken naar enthousiaste kompanen over verschillende generaties heen. In hun ontwerp slaan ze een brug tussen design en ambacht. Ze laten zich hiervoor inspireren door plaatselijke ambachtslui en nemen hun kennis mee. 

In een reeks artistieke ateliers gaan we met kinderen én buurtbewoners samen aan de slag. Houtbewerking, zeefdruk en de plaatselijke ambachten vormen de voornaamste disciplines van waaruit oneindig veel mogelijkheden tot vormgeving kunnen ontstaan.  Door in elke buurt opnieuw te vertrekken van de sterktes die aanwezig zijn in de groep en de specifieke noden van de buurt, ontstaan verschillende, unieke ontmoetingsplekken. 

Het project ging van start in 2 Brugse wijken (Zeebrugge en Lissewege) maar werd onderbroken door (weeral) de Coronacrisis. De uitvoering van de ontwerpen werd noodgedwongen uitgesteld.

 

Het project ging door in Zeebrugge en Lissewege in samenwerking met Vrije basisschool Roezemoes, Zeebrugge en basisschool Ter Poorten, stedelijk onderwijs Brugge Noord en Handmade in Brugge.