KRIKRAK 2022

 

september 2022 - november 2022

 

Scholenproject KRIKRAK

Horen, zien en voelen

 

Krikrak koos dit jaar voor een inclusief schoolproject waarbij leerlingen uit het buitengewoon en het gewoon onderwijs samenwerkten. Vanuit een gelijkwaardigheid ontwikkelden drie samengestelde groepen elk een belevingsinstallatie voor een andere speelplek.

De drie groepen vertrokken hiervoor vanuit een zintuigelijk onderzoek in het cultuurhuis. Wat hoor je? Wat zie je? En wat voelen je handen? Met deze vragen gingen de leerlingen van Het Noordveld, Spermalie en Brugge Centrum aan de slag in de Stadsschouwburg, het Gruuthusemuseum en het Concertgebouw. Na een bezoek aan de cultuurhuizen, gingen de leerlingen creatief aan de slag in Vrijetijdspunt Oranje. Om vervolgens de installaties te bouwen in het atelier van House of Time.

Een eerste groep met leerlingen van Spermalie en Brugge Centrum gingen samen aan de slag in het Gruuthusemuseum. Patronen werden gefotografeerd en gedrukt. Zo ontstond een visuele partituur van ritmes die vervolgens werd omgezet in klank, woord en typografie.

Een tweede groep van Spermalie en Brugge Centrum ging samen aan de slag in het Concertgebouw. Geluiden werden opgenomen en omgezet in vormen met een koude of warme kleur. Zo ontstond een visuele partituur die opnieuw kan worden gespeeld. Hiervoor bouwden de leerlingen een klankinstallatie met muziekinstrumenten gemaakt van alledaagse materialen.

Een derde groep met leerlingen van Het Noordveld ging samen op ontdekking in de Stadsschouwburg. Texturen met bijzondere vormen en klanken werden onderzocht. Zo werd inspiratie verzameld om een voelpartituur te maken met gips. De bijhorende klanken werden vervolgens omgezet in bewegingen en danshoudingen die ook werden gedrukt.

 

Het resultaat was te zien op het Krikrakfestival 2022 dat plaatsvond tijdens de herfstvakantie. In het concertgebouw kon je de zelfgemaakte klankinstallaties uittesten, op het Gruuthuseplein kon je draaien aan de blokken en op die manier patronen met de juiste klanken en vormen verbinden. In de box voor de stadschouwburg kon je de geluiden voelen en op de klanken bewegen.

 

Het krikkrakfestival werd vastgelegd op film en dit kan je hier bekijken.

 

Dit project gaat door in Brugge in opdracht van Brugge Plus

In samenwerking met basisschool Brugge Centrum, Spermalie en Het Noordveld

Cultuurhuizen: Cultuurcentrum BruggeMusea BruggeConcertgebouw Brugge, House of Time, Vrijetijdspunt Oranje