WILDE WIJKEN

december 2015 - november 2016

 

artistieke dynamiek in westende

 

Een jaar lang slaat de Batterie zijn tenten op in Westende dorp. Samen met de buurtbewoners creeëren we een warme plek op de Wilde Wijken wei!  In een eerste fase wordt Westende geportretteerd door de kinderen uit de buurt zelf. Wie zijn de bewoners van deze buurt en wat is hun zegje over deze plek? Welke plekken vormen ankerpunten voor deze buurtbewoners? Een artistieke installatie met grafische portretten, fotografie en subjectieve kaarten wordt voorgesteld op het eerste buurtfeest op de wei in maart 2016.
In de tweede fase van Wilde Wijken wordt de wei zélf de nieuwe ontmoetingsplek. Elke woensdagmiddag hebben jonge en oudere buurtbewonders afspraak op de wei en overleggen ze  over de toekomst van hun plek. Buurtbewoners leggen er hun petanquebaan aan, koken  buurtsoep en bouwen samen een eigen oven. Onder begeleiding van een kunstenaar wordt buurtpleinmeubilair ontworpen en gerealiseerd. De plaats wordt een atelier waar vele handen samen de wei ombouwen tot een dynamische ontmoetingsplek. In het najaar 2016 werkt de Batterie samen met de buurtbewoners verder aan de creatie en inrichting van de Wilde Wei en nemen de bewoners het heft in eigen handen. De opening van de multi-functionele container vormt het sluitstuk van deze unieke samenwerking.

Het project Wilde Wijken is een project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen. Drie organisaties uit West-Vlaanderen onderzoeken de impact van de sociaal-artistieke praktijk  op een buurt en realiseren een nieuwe dynamiek op 3 verschillende plaatsen. De Batterie koos voor een wijk waar de ontmoeting tussen jong en oud nog geen evidentie was en boog deze plek om tot een bruisende wei waar goesting en ontmoeting de sleutelwoorden vormen.

 

Dit project ging door in Westende, een project in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen. In samenwerking met het stadsbestuur Middelkerke, Reinout Dewulf en Eva Samyn.